IOE ~ oud-Nereus ~ sponsoring ~ contact ~ English

nieuws

Henley Royal Regatta

1 juli 2019 16:04 | Judith de Wilde | gewijzigd: 16 juli 2019 11:35 | Jort van Gennep

Van 3 tot en met 7 juli vindt in Henley-on-Thames de beroemde Henley Royal Regatta plaats. Nereus is daar van oudsher een graag geziene gast tussen de internationale ploegen.

Dit jaar reisde een record aantal ploegen én toeschouwers af naar de Britse wedstrijd. In bijna ieder veld was wel een Nereïd te vinden. Lees hier hoe het de ploegen is vergaan!

De Temple acht heeft een goed toernooi gevaren, en toonde zich een professionele en gefocuste ploeg. De eerste twee rondes wist de ploeg gemakkelijk door te komen en versloegen daar Abingdon School en Purdue University. Op vrijdag werd de spanning al behoorlijk opgeschroefd en namen de mannen het op tegen Harvard. Een spannende en volwassen race mondde uit in een voor Nereus positief verdict: 2/3e lengte kwam Nereus eerder over de finish dan de Amerikaanse universiteit. In de halve finale op zaterdag troffen zij rivaal Oxford Brookes. Na een sterkte start, en zelfs een boegballetje voor, bleek de tegenstand helaas een maat te groot. Met 1 lengte verschil won Oxford Brookes de halve finale, en de dag erop ook de finale.

De Visitor’s 4- wist, na een aantal rondes met ogenschijnlijk gemak door te komen, op zondag de finale te bereiken. Daar troffen zij een sterkte combinatieploeg van Cambridge University en Leander. Het werd voor de Nereus mannen misschien wel hun rommeligste race van het toernooi; er werd behoorlijk geslingerd over de baan, wat niet mee helpt tegen een ploeg van dergelijk kaliber. Verdict: een ‘easy’ win voor de tegenstand.

Max Ponsen startte het toernooi in een boot van East India Club, en werd in de heats uitgeschakeld door Leander. Winnaar van de Ladies Plate werd eveneens Oxford Brookes, die hiermee dus een tweede prestigieuze prijs mee naar huis neemt.

Michiel Oyen startte het toernooi in de 2- met Mitchel Steenman. Op zaterdag viel Oyen vooral op wegens zijn nonchalante zwaai naar de kant tijdens een race. Dit incident viel voor, net toen de drone zijn camera’s op Oyen had gericht. Het duo wist het tot de finale op zondag te schoppen, waar zij het tegen een Argentijnse ploeg moesten afleggen.

In Remenham Cup was zowel een Nereus middengroep acht als een KNRB acht te vinden, met daarin een drietal Nereïden. De middengroep acht wist de eerste ronde door te komen, door met gemak een Duitse ploeg te verslaan. In de ronde erna troffen zij helaas de Nieuw-Zeelandse bondsacht, die uiteindelijk het toernooi won. De KNRB acht is eveneens, in de halve finale op zaterdag, door de Kiwi acht naar huis geroeid.

Ook in de Town’s bevonden zich 2 bekenden: de Nereus 4-, en de KNRB 4- met slagvrouw Veronique Meester. Op de vrijdag kwam het tot een Nederlands onderonsje. De Nereus 4- vloog als heuse ‘Flying Dutchman’s’ uit de start, en pakte het Barrier record. De Meester 4- kwam als een diesel op gang en bleek niet te stoppen; met 3 lengtes voorsprong bereikten zij de finish. Het kwam niet als verassing dat deze ploeg met een soevereine overwinning de winst mee naar Nederland nam.

Ook in het 4x veld, de Princess Grace, participeerden 2 boten met een Nereïde aan boord. Olivia van Rooijen in de KNRB 4x, Martine van den Boomgaard in een combinatie ploeg. De combi ploeg vloog er in de eerste ronde uit door tegenstander Cambridge. De KNRB ploeg wist de finale op zondag te varen. Daar troffen zij de nationale China 4x, die de wind mee bleek te hebben. Met een verschil van bijna 2 bootlengtes voeren de Chinezen naar de overwinning. Tijdens World Cup I dit jaar ontmoette de twee nationale ploegen elkaar al eerder, ook daar was China te sterk voor de Nederlanders.

Wie eveneens kennis hebben gemaakt met de reusachtige Chinese roeisters zijn lichte dames Ilse Paulis en Martine Veldhuis. Zij traden dapper op tijdens het zware dames roeien op Henley. Ilse Paulis, in de 2x met Marieke Keijser troffen in de eerste ronde de China 2x, en moesten het met 2 lengtes bootverschil afleggen. Martine Veldhuis, in de skiff, had het gelukt in de eerste ronde tegen een lichte roeister geloot te worden. Met ferme halen wist Martine de eerste ronde te winnen, waarna zij in ronde 2 China tegenkwam. Een dappere en harde start was helaas tevergeefs.

Ook in de 2- was een Nereïde te spotten, namelijk Jessy Vermeer met haar RIC partner Eve Steward. In de eerste ronde troffen zij een Team NL ploeg, die een maat te groot bleek voor het jonge, talentvolle duo.

Mattea Wuethrich startte Henley in een ploeg van haar vroegere school. In de eerste ronde zijn zij eruit geraced, waarna het flaneren kom beginnen!

MANNEN Uitslag
8+ Temple Challenge Cup Halve finale: uitgeschakeld
4- Visitors Challenge Cup Finale: uitgeschakeld
8+ Ladies Plate (East India Rowing Club) Ronde 2: uitgeschakeld
DAMES
8+ Remenham Challenge Cup Ronde 2: uitgeschakeld
4- Town Challenge Cup Ronde 2: uitgeschakeld
4x Princess Grace Challange Cup Heats: uitgeschakeld
2- Hambelden Cup Heats: uitgeschakeld
8+ Remenham Challenge Cup (Headington School)
KNRB
1x Princess Royal Challenge Cup Ronde 2: uitgeschakeld
2x Stonor Challenge Trophy Heats: uitgeschakeld
4- Town Challenge Cup Winst!
4x Princess Grace Challange Cup Finale: uitgeschakeld
8+ Remenham Challenge Cup Halve finale: uitgeschakeld
2- Silver Goblets and Nickalls' Challenge Cup Finale: uitgeschakeld

Reacties (0)

© A.S.R. Nereus ~ ontwerp: Rolf de Jonker@Loupe ~ techniek: Aron Beekman & Sebastiaan de Stoppelaar ~ colofon

adres

A.S.R. Nereus
Amsteldijk 130a
1078 RT Amsterdam
route

email

bestuur@nereus.nl

telefoon

+ 31 (20) 679 71 17

meer contact »