IOE ~ oud-Nereus ~ sponsoring ~ contact ~ English

nieuws

Charlotte de Groot beoogd f.t. Commissaris Wedstrijdroeien

26 april 2017 13:45 | Anne Fischer | gewijzigd: 26 april 2017 13:47 | Anne Fischer

Het is dinsdagavond 25 april als Charlotte, terwijl zij geniet van de roze zoete aardappel stamppot en rosé bij het Thetisdiner, wordt overvallen.

Onder luid gegil van de ongeveer 75 aanwezige Thetisvrouwen wordt Charlotte meegenomen voor een ritje van een halfuur in de bak. Bij aankomst mocht zij de blinddoek af doen en bleek zij op een zeer bijzondere plek te zijn: de oorsprong van de Amstel.

Bij de samenvloeiing van de Drecht en de Kromme Mijdrecht, een stukje ten zuidwesten van Uithoorn is de Amstel oorspronkelijk begonnen. Als de Amstel wordt vervolgd kom je langs Uithoorn, Nes aan de Amstel, de Zwarte Kat en de inmiddels gesloopte scheepswerf op het Amsteleiland. Dit eiland is echter pas in de 18de eeuw ontstaan. Tot de 18de eeuw maakte de Amstel ter hoogte van het huidige eiland een zeer scherpe bocht. In de loop der jaren konden de steeds langer wordende trekschuiten deze bocht niet meer goed maken waarna besloten werd de rivier recht door te steken, zodat er een eiland ontstond.

Als de tocht langs de Amstel wordt vervolgd komt men langs Ouderkerk aan de Amstel, de Naald, de Grote Bocht, de Rozenoordbrug, de Berlage brug en natuurlijk Nereus. De Amstel eindigt in de binnenstad bij het Muntplein.

Wat velen niet weten is dat de Amstel de naamgever was van de eerste nederzetting van het latere Amsterdam. Bij de monding van de Amstel is in de 13e eeuw een dam aangelegd met een sluis: het begin van de nederzetting 'Amstelredamme'. Het gehucht groeide uit tot de stad Amsterdam.

Daar waar de Amstel de oorsprong en het kloppende hart is van Amsterdam, daar is wedstrijdroeien het kloppende hart van Nereus. Terwijl Charlotte daar stond, het verhaal van de Amstel, Amsterdam en Nereus en dat alle drie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn te hebben aangehoord, besefte zij zich dat van twijfel geen sprake was. Op de vraag of zij komend jaar plaats wil nemen in het bestuur als Commissaris Wedstrijdroeien antwoordde zij dan ook direct JA.

Charlotte kwam in 2011 als jeugdroeister van Cornelis Tromp aan op Nereus. Zij stroomde in bij de middengroep dames en behaalde daar in totaal 9 blikken. Na vier jaar te hebben geroeid vond zij het mooi geweest en besloot te gaan coachen. Ze heeft EJD 2016 gecoacht en coacht dit jaar de middengroep dames. De teller staat inmiddels op vier coachblikken en is het seizoen nog niet voorbij. In 2015 heeft Charlotte in de intrainingscommissie gezeten.

Reacties (2)

© A.S.R. Nereus ~ ontwerp: Rolf de Jonker@Loupe ~ techniek: Aron Beekman & Sebastiaan de Stoppelaar ~ colofon

adres

A.S.R. Nereus
Amsteldijk 130a
1078 RT Amsterdam
route

email

bestuur@nereus.nl

telefoon

+ 31 (20) 679 71 17

meer contact »